8 Mart 2017 Çarşamba

Kısa, hızlı, heyecanlı Roma!

Sevgilimle uzun zamandır gitmek istediğimiz bir şehirdi Roma. Fakat iki çocuğu bırakıp karı koca gezmeye de içimiz elvermiyordu :) Derken bir gün bir telefon geldi ve düğün fotoğrafları çekmek için İtalya'ya davet edildim! Nasıl bir heyecan, nasıl bir mutluluk anlatamam. Allah biliyor; yurt dışında düğün çekmek çok istediğim bir şeydi (hangi fotoğrafçı istemez ki.) Ve bu düğün İtalya'da oluyordu. Gel de sevinçten delirme :)


Düğün Perugia'da olacaktı 10 Eylül'de. Hemen ertesinde Kurban Bayramı olduğu için düğün sonrası İtalya'da kalmak pek mümkün değildi bizim için. Çünkü iki çocuğu birden bırakıyorduk ailelerimize. Bu yüzden düğünden üç gün öncesine ayarladık gidişimizi. Üç gün iki gece dolu dolu Roma oldu. Zaman az olduğu için gitmeden önce nerelere gideceğimizi detaylıca çalıştık.

Hava alanından şehir merkezine gider gitmez (ki trenle gittik) Termini istasyonundan (Roma'nın merkez istasyonu) Roma Pass aldık. Roma Pass ile tüm metro ve şehir içi tren hatlarında hatlarında ücretsiz seyahat edebiliyorsunuz. 48 ve 72 saatlik Roma Pass var. Mecburen 72 saatlik aldık biz. Çünkü 72 saat dese de gün bazında hesaplama yapıyor ve gece 00:00'da bitiyor süresi. 72 saatli Roma Pass ile iki müzeye ücretsiz girebiliyorsunuz ve dahası Roma Pass sırasından giriş yapıyorsunuz. Biz bu hakkımızı Colosseo (Colosseum) ve Roman Forum'da kullanarak uzunca bir kuyruğu bu kart sayesinde atladık.

İkinci büyük durağımız Vatikan oldu. Buraya dair en önemli tavsiyem şudur; Vatikan müzeleri için giriş biletinizi Roma'ya gitmeden önce internetten alın mutlaka, inanın bana teşekkür edeceksiniz. Çünkü biletliler ve bilet alacaklar şeklinde iki kuyruk var ve bilet alacakların kuyruğu bir kilometre falandı sanırım. Bizim önümüzde ise 20 kişi anca vardı. Vatikan'da mutlaka görmeniz gereken iki yer var. Birincisi Sistine Chapel (Sistine Şapeli), ikincisi Basilica Di San Pietro'nun (Aziz Petrus Bazilikası) kubbesi! Sistine Şapeli'nde Michelangelo'nun eseri muazzam tavan hayatımda gördüğüm en etkileyici eserdi, net. Aziz Petrus Bazilikası'nın kubbesine gelince; çıkmak fazla zahmetli. Zira 551 basamaklı bir merdivenle çıkabiliyorsunuz. Giriş 4 euro. Artı kişi başı 2 euro daha verip 551 basamağın 221'ini (yanlış hatırlamıyorumdur umarım) asansörle çıkabiliyorsunuz. Kubbenin terasına yaklaştıkça eğim artıyor ve tek bir kişinin geçebileceği darlıkta merdivenin duvarları soldan sağa doğru eğiliyor. Baş dönmesi yapabilir dikkat edin :) Terastaki manzara için hepsine değer fakat!

Roma'da beni en etkileyen yapılardan biri ise Pantheon oldu. Pantheon'a gitme planı yaptığımız günden bir gün önce Roma sokaklarında gezinirken, daracık bir sokaktan çıkıp bir anda Pantheon'un önünde bulduk kendimizi. Bu mekanı gördüğünüz fotoğrafları lütfen unutun. Çünkü inanın fotoğraflardan bin kat daha büyüleyici. Bir anda karşımızda koca sütunlarıyla görkemli yapıyı görünce ne kadar heyecanlandık anlatamam.

Fontana Di Trevi (Aşk Çeşmesi) için tek kelime ile harika diyebilirim. O da tüm eserler gibi muazzam etkileyicilikte. Fakat gel gör ki çeşmeye iki gidişimizde de akşamdı ve aşırı kalabalıktı. Bu yüzden doğru düzgün bir fotoğraf çekemedik :) Spanish Steps (İspanyol Merdivenleri) ise tadilattaydı. Gördük fakat oturup iki kadeh şarap içmek nasip olmadı :) Piazza Navona muazzam sokak sanatçılarına ev sahipliği yapan koca bir meydan. Gidin görün, çeşmelerinden su için. Zaten bir su 1,5 euro. Pet şişenizi çeşmelerden doldurun doldurun için suyunuzu :)

Alış verişe dair iki çift sözüm var; çok pahalısın Roma! Abartmışsın hatta :) Oğluma bir t-shirt bir terlik, kendime sokaktan bir yüzük (ama muazzam bir yüzük, el yapımı), bir kupa bardak, birkaç magnet ve anahtarlık dışında bir şey almadım. Özellikle "lüks" nedir görmek isteyenleri Via Del Corso'ya davet ediyorum. Roma'ya dair en çok aklımda kalanlar ise dar sokaklar ve küçük arabalar :) Her sokakta etkileyici bir doku, bir koku ya da tarih muhakkak var. Ve o minik arabalar her yerdeler :) Ezcümle; Sevgiliyle el ele sokaklarda gezmek, güzel yemekler yemek (ki yeme içmeyi ayrı bir postta anlatacağım) ve tarihin içinde kaybolmak için muhteşem, büyüleyici, nev-i şahsına münhasır bir şehirdir Roma!  



Başka fotoğraflar için; www.instagram.com/tugbaolcer

Etiketler; Roma, Colosseo, Colosseum, Kolezyum, İtalya, Seyahat, Gezi, Roma'da nerelere gidilir, Roma'da mutlaka görmeniz gereken yerler, Blog, Seyahat Blogu, Blogger, Travel Blog, Via Del Corso, Pantheon, Piazza Navona, Spanish Steps, İspanyol Merdivenleri, Roma'da alışveriş, Roma'da nerede ne yenir, Fontana Di Trevi, Aşk Çeşmesi, Roma Dondurması, Yurt dışında düğün, Yurt dışında düğün fotoğrafı çektirmek, Vatican, Vatikan, Basilica Di San Pietro, Aziz Petrus Bazilikası, Sistine Chapel, Sistine Şapeli, Michelangelo, İtalya, İtalya'da düğün Fotoğrafı