15 Şubat 2014 Cumartesi

Captain Phillips



2013 yapımı, biyografi/drama, 134 dakika.
Yönetmen: Paul Greengrass
Senaryo: Billy Ray, Richard Phillips, Stephan Talty
Oyuncular: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Faysal Ahmed, Barkhad Abdirahman, Faysal Ahmed, Michael Chernus

Film, 2009 yılında Somali kıyılarında korsanların MV Maersk Alabama adlı Amerikan kargo gemisine saldırmasınının ardından geminin kaptanı Richard Phillips'in yaşadıklarının gerçek hikayesini anlatıyor.

Oscar adayı bu filmde hikayeden çok oyunculuklar öne çıkıyor. Tom Hanks bir harika. Bütün duyguları çok iyi veriyor izleyiciye. Fakat bana kalırsa filmin yıldızları Somalili korsanları canlandıranlar. Özellikle de Muse rolündeki Barkhad Abdi. Somali doğumlu Abdi, Amerika'da özel şoförlük yaparken filmde oynaması için teklif alıyor. Hiçbir oyunculuk deneyimi olmamasına rağmen, filmi izlerken sık sık oyuncu mu yoksa gerçekten korsan mı olduğu konusunda şüpheye düştüm. Rolü ile en iyi yardımcı erkek oyuncu Oscar'ına aday olan Barkhad Abdi'nin bu ödülü alacağına kesin gözüyle bakıyorum.

Filmin ana fikri ise her zamanki gibi Amerikan ordusunun büyüklüğü, Amerika'nın ne muhteşem bir ülke olduğu, tek bir vatandaşının bile çok kıymetli olduğu falan filan... Bu ana fikirden yola çıkarak sonu baştan belli demek haksızlık olmaz (gerçek hikaye olmasaydı bile). Yine de heyecan var mıydı, fazlasıyla vardı :)

Film Oscar adaylıklarını hakediyor. Fakat Oscar'ı ancak en iyi yardımcı erkek oyuncu (Barkhad Abdi) ve en iyi kurgu (Christopher Rouse) dallarında hakediyor. Bence en iyi film Oscar'ı bu filme gitmez!


-Spoiler-
Filmdeki bir takım klişeler beni sinir etti;
1- En hayati durumlarda bile olayın ciddiyetini anlamayan birileri mutlaka vardır ve ihmallerinin sonucu hiç de iyi olmaz (bkz. kaptan ve güvenlik birimindeki kadın santral memuru arasındaki konuşma!)
2- Öleceğini düşünen tipik bir Amerikalı mutlaka ailesine mektup yazar :)
3- Her zaman kurunun yanında yaş da yanar (bkz. korsan Bilal. Yazık oldu çocuğa..)
Bu arada Somalili korsanların İngilizcesi muazzam! Bir de dikkatli seyirciler görecektir; Kaptan Phillips filmde Hamidiye Su içiyor :)))
-Spoiler-

Not: Görseller filmin resmi Facebook sayfasından alınmıştır.