27 Şubat 2014 Perşembe

And the Oscar goes to...

2 Mart Pazar akşamı (Türkiye'de 3 Mart gecesi) Oscar ödülleri sahiplerini bulacak. Çok heyecanlıyım. "En iyi film" kategorisinde yarışan tüm filmleri izlemiş olmamdan kaynaklanıyor belki de heyecanım :))) Bu yıl adaylar oldukça enteresan benim için. Çünkü mükemmel filmlerin yanı sıra nasıl aday gösterildiğini kesinlikle anlayamadığım filmler de var. Tahmin, beklenti ve yorumlarımı yazmadan geçemedim :)

En İyi Film
Adaylar: American Hustle, Captain Phillips, Dallas Buyers Club, Gravity, Her, Nebraska, Philomena, 12 Years a Slave, The Wolf of Wall Street

Favorim kesinlikle Dallas Buyers Club! Mutlaka izlenmesi gerek. Oyunculuklar muazzam. Ki film hakkında ilk fırsatta detaylı bir yazı yazacağım blogda. Fakat akademinin Oscar'ı bu filme vereceğine pek ihtimal vermiyorum :(  Kazanması muhtemel filmlere dair bir iki çift lafım olacak :)

American Hustle: Bu yıl bir kez daha anladım ki, bir filmin beş - on dalda Oscar'a aday olması kesinlikle güzel film olduğu anlamına gelmiyor! American Hustle iyi oyuncularla çekilmiş vasat bir film olmakten öteye geçememiş. Filmin en iyi yanı kostümleri. Klasik Amerikan sinema izleyicisi kafasıyla (piyasa olsun yeter) bakarsak Oscar alması muhtemel.

Captain Phillips: Gerçek bir öyküye dayanan senaryosuyla ve iyi oyunculuklarıyla adaylığı hakediyor. Fakat Oscar'ı haketmiyor. Fena halde Amerikan propagandası belki işe yarayabilir. Oscar'ı alırsa bu yüzden şaşırmam. (Filmle ilgili yazdığım yazı burada!)

Gravity: Oscar'ı almaya en yakın filmlerden biri. Tabi ki haketmiyor. Büyük bir görsel şölen, kabul ediyorum. Fakat klişelerle dolu bir film. (Yazısı için tıklayın!)

Her: Senaryo ve oyunculuklar on numara. İzleyin, izlettirin! Kadın erkek ilişkilerine dair izlediğim en keyifli filmlerden biri. Oscarlık film mi? Kesinlikle hayır. (Bu film hakkında da detaylı bir yazı geliyor. Çok yakında blogda :)

12 Years a Slave: İkinci favorim. Oyunculuğa doyuruyor! Bir saniyesinde bile sıkılmadım. Senaryosu gerçek bir hikayeden uyarlama. Hakkında yazmak istediğim filmlerden...

The Wolf of Wall Street: Açık ara izlediğim en kötü filmlerden. Tipik Amerikan sineması! Uyuşturucu, seks, para, kariyer..! Üç saatlik filmin bir buçuk saati seks ve uyuşturu ile geçiyor. Hatta fragman süresinde bile anlatılabilecek bir hikaye, 180 dakikalık saçmalığa dönüşmüş. Sonuçta Amerikan sinemaseverlerin bayılacağı bir iş çıkmış ortaya. Oscar'ın güçlü adaylarından..

En İyi Erkek Oyuncu
Adaylar: Christian Bale (American Hustle), Bruce Dern (Nebraska), Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street), Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave), Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)


Favorim Dallas Buyers Club'daki roluyle Matthew McConaughey. Şapka çıkarılır oyunculuğuna. Oscar'ı alamazsa üzülürüm. İkinci favorim ise 12 Years a Slave'deki rolüyle Chiwetel Ejiofor. Kesinlikle çok iyi oyuncu! Fakat En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alma ihtimali en yüksek isim Leonardo Di Caprio! Çünkü (daha önce de belirttiğim gibi) Amerikalı için, gaz olsun, piyasa olsun tamamdır! Küçük bir ihtimalle de Oscar, Christian Bale'e gider. American Hustle kötü fakat Christian Bale iyiydi, hakkını yemeyeyim :)

En İyi Kadın Oyuncu
Adaylar: Amy Adams (American Hustle), Cate Blanchett (Blue Jasmine), Sandra Bullock (Gravity), Judi Dench (Philomena), Meryl Streep (August: Osage County)

Favorim (hatta favorimiz, favorileri :) Meryl Streep. Oscar'a aday olmak için dünyaya gelmiş bir zat-ı muhterem, ki bu yıl 18. defa aday gösteriliyor. Dördüncü Oscar'ını August: Osage County'deki rolüyle almasını bekliyorum. Hatta seneye ödülün "En İyi Kadın Oyuncu" değil de "Meryl Streep'ten sonraki en iyi kadın oyuncu" adıyla verilmesini istiyorum :) Şaka bir yana, kadın döktürüyor her zamanki gibi. Hatta bu yüzden diğer adayların oyunculukları gölgede kalıyor. Meryl Streep'ten sonraki en güçlü aday Sandra Bullock. Sinemaseverlerin öve öve bitiremediği Amy Adams'ın American Hustle'daki oyunculuğunu ise ben oldukça sıradan buldum.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Adaylar: Barkhad Abdi (Captain Phillips), Bradley Cooper (American Hustle), Jonah Hill (The Wolf of Wall Street), Michael Fassbender (12 Years a Slave), Jared Leto (Dallas Buyers Club)


En heyecanlısı bu işte. Barkhad Abdi ve Jared Leto favorim. Barkhad Abdi Captain Phillips'te oynamamış, bildiğin yaşamış. İzlerken oyuncu mu yoksa gerçekten korsan mı olduğu konusunda şüpheye düşersiniz emin olun! Kadere bak, sen özel şoförlük yaparken keşfedil, ilk filminle Oscar'a aday ol. Jared Leto'ya gelirsek... Dallas Buyers Club'da oyunculuk dersi veriyor. Rayon karakteri sanıyorum daha iyi yorumlanamazdı! Çok sevdiğim, oyunculuğuna bayıldığım Bradley Cooper'a bu kez şans veremiyorum ne yazık ki... Michael Fassbender ise 12 Years a Slave'deki rolüyle adaylığı haketmiş fakat Barkhad Abdi ve Jared Leto varken şansı yok.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Adaylar: Sally Hawkins (Blue Jasmine), Julia Roberts (August: Osage County), Lupita Nyong'o (12 Years a Slave), Jennifer Lawrence (American Hustle), June Squibb (Nebraska)

12 Years a Slave'deki Patsey rolüyle Lupita Nyong'o'yu tek geçiyorum! Oyunculuğunun dışında gerçek bir stil ikonu kendisi. 86. Oscar Ödül Töreni'nde ne giyeceğini çok merak ediyorum.

Diğer adaylıklardaki favorilerim ise şu şekilde:

En İyi Uyarlama Senaryo: 12 Years a Slave
En İyi Özgün Senaryo: Her
En İyi Şarkı: The Moon Song - Her
En İyi Kostüm Tasarımı: American Hustle
En iyi Görsel Efekt: Gravity