4 Mart 2013 Pazartesi

Sini Köftesi

Sevgilimle henüz nişanlı olduğumuz dönemde kayınvalidem yapmıştı bu yemeği. Bayılmıştım yediğimde. Bi nevi tepside içli köfte diyebiliriz. Çünkü malzemeler aynı. Fakat içli köfteye göre çok daha pratik bir yemek. Son yaptığımda tüm malzemeyi ölçtüm blogda tarifini yazmak için :)

Malzemeler (Bir büyük fırın tepsisi için)

500 gr. kıyma (yağsız ya da çok az yağlı), 500 gr. kuru soğan, 225 gr. tereyağı, tuz, karabiber, yarım yemek kaşığı salça (biber)

5 çay bardağı ince esmer bulgur, 6 çay bardağı su, 3 çay bardağı un, yarım yemek kaşığı salça, tuz

Yapılışı

500 gr. kıymayı tencereye alın, orta ateşte çevirmeye başlayın, suyunu bırakıp çekene kadar. Suyu çekmesine yakın küçük küpler halinde doğradığınız (ya da rondo yapabilirsiniz, dişe gelecek şekilde) soğanları ekleyip birlikte çevirin bir süre. Sonra tereyağını ekleyip soğanlar yumuşayıncaya kadar çevirin. Salçası ve bir miktar (çok değil) tuz ekleyip karıştırın. Ocağı kapatınca karabiberini ekleyip soğumaya bırakın. Mümkünse bir gece buzdolabında bekletin, harç iyice donsun.

Bulguru derin bir kapta 2 çay bardağı soğuk suyla ıslatın. Arada karıştırın. Daha sonra önce su ekleyip yoğurun, sonra un ekleyip yoğurun. Sırasıyla toplamda 3 çay bardağı su ve 3 çay bardağı un ekleyip iyice yoğurun. Malzemeyi ikiye ayırın. Fırın tepsisini sıvı yağla yağlayıp yarısını tepsinin her köşesine yayın. Üzerine donmuş harcı serpin. Her taraf harç olduğunda hafifçe elinizle bastırıp düzeltin. Üzerine geri kalan bulgurlu unlu malzemeyi serin. Bu malzemeyi küçük parçalar koparıp elinizle düzleştirerek parça parça harcın üzerine kapatabilirsiniz. Elinizi ara ara ıslatırsanız yapışmaz. Tümünü kapattığınızda elinizi ıslatarak üstteki tüm bulgurlu malzemeyi (hafif hafif bastırarak) birleştirin. İstediğiniz gibi dilimleyin. 1 çay fincanı ılık suda yarım yemek kaşığı salçayı eritip 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek karıştırın ve dilimlediğiniz sini köftesinin üzerine sürün. Önceden 160 derecede ısıttığınız fırının orta gözüne koyup 30-35 dk. pişirin. Biraz ılıdıktan sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun :)